Ord, begrepp, namn, koncept
301 redirect: Betyder att en webbadress har flyttats permanent till en ny webbadress. Det är viktigt att komma ihåg att skapa 301-omdirrigeringar för gamla URL:er som annars skulle gett 404-fel.
AIgoritm - Algorithm: En uppsättning steg/instruktioner som syftar till att lösa en uppgift. Exempel: Google Sök (algoritm som i sin tur består av flera algoritmer).
Alt-attribut - alt-text: Text som beskriver vad en bild visar eller handlar om. Att ange alt-text är bra för både SEO och för tillgänglighet.
Ankartext: Den synliga text som du klickar på när du klickar på en länk på en webbsida. Inte att förväxla med ankarlänk eller anchor tag.
Auktoritet - Domänauktoritet - Domain authority: Ju fler kvalitativa backlinks din domän har, desto mer sannolikt är det att Google betraktar det som att din webbplats har en hög auktoritet. Mäts som DR (Domain Rating) av Ahrefs, och som DA (Domain Authority) av Moz.com.
Backlink: En länk från en annan domän som pekar mot din domän. Under förutsättning att länken är relevant och ej uppfattas som spammig eller manipulativ så stärker en backlit SEO för din webbsida.
Core update - Kärnuppdatering: Googles stora uppdateringar av Google-sök-algoritmen brukar kallas för Core updates.
(inget ord här ännu...)
E-E-A-T - Experience Expertise Authoritativeness Trustworthiness: En del av de riktlinjer som Google's Quality Raters ska förhålla sig till när de bedömer en webbplats. Men E-E-A-T anses ändå inte vara en direkt rankingfaktor. Dock är det rimligt att anta att bra E-E-A-T kan leda till bättre användarsignaler som Google däremot räknar som rankingfaktorer.
Featured snippet - framträdande/framhävt/utvalt utdrag: Korta snippets av text som ibland visas i SERP:en, för att på ett snabbt och smidigt sätt kunna ge användaren svar på sin fråga, utan att användaren måste klicka sig vidare från SERP:en (såvida inte användaren vill ha mer info, än den info som visas i utdraget.
Google Sök: Sökmotor. Google.se ger sökresultat som är optimerade för svenska användare.
Google's Quality Raters - Googles kvalitetsbedömare: Personer som fått i uppdrag av Google att besöka webbplatser och analysera dessa sajter utifrån Google's Quality Raters Guidelines. Bedömarnas uppgift är inte att direkt påverka rankingen av en specifik webbsida, utan snarare att ge feedback på kvaliteten på sökresultaten som genereras av Googles algoritm.
Google's Quality Raters Guidelines - Googles kvalitetsbedömares riktlinjer: De riktlinjer som dessa kvalitetsbedömare ska förhålla sig till, när de bedömer hur bra en webbplats är, ur Googles perspektiv. Exempel på riktlinjer som kvalitetsbedömarna ska förhålla sig till är E-E-A-T.
H1-rubrik: En webbsidas huvudrubrik. Inte att förväxla med titel tag. H1-texten är viktig ur SEO-synpunkt.
H2, H3, H4: Underrubriker till H1-rubriken. H2, H3, H4 är också viktiga för SEO, men förenklat kan man säga att H1-rubriken är viktigare (än H2, H3, H4) för SEO.
Indexering - Indexing: För att en webbsida ska kunna hittas via sökmotorer (exempelvis Google Sök) så krävs det att webbsidan har indexerats av sökmotorn. Det vill säga: webbsidan måste först finnas i sökmotorns index för att webbsidan ska kunna hittas via sökmotorn.
Innehåll - Content: Central aspekt av on-page SEO, eftersom det ju faktiskt är en webbsidas innehåll som vi vill ska kunna hittas via en sökmotor. En av de viktigaste rankingfaktorerna (för att en webbsida ska hamna högt upp i SERP:en) är att innehållet på sidan är av högkvalitet och relevant för den aktuella sökfrågan/sökintentionen.
Internlänk: Länk som finns på en webbplats som pekar mot någon plats inom samma domän/webbplats. Bra internlänkning förbättrar användarupplevelsen och är bra för SEO.
Javascript - JS: Programmeringsspråk som behövs för att kunna programmera funktionalitet hos en webbplats. Det finns även vissa möjligheter att skapa funktionalitet med hjälp av språk som HTML och CSS, men i huvudsak är det JS som används för ändamålet. Det är viktigt att JS inte används på ett sådant sätt att det försvårar indexeringen av en webbsidas innehåll, då detta skulle kunna vara negativt ur SEO-synpunkt.
Konvertering: Det man vill att besökaren ska göra i slutändan. Ofta så är det försäljning som man vill uppnå, och då är detta den konvertering som man vill uppnå. Men konvertering kan även handla om att man vill att besökaren ska skriva upp sig på ett nyhetsbrev. Det finns en rad tänkbara, olika typer av konverteringar. Exempel: inte alla aktörer bedriver försäljning. Det finns ideella organisationer som vill skapa opinion eller utbilda allmänheten i en viss fråga, och då är det inte nödvändigtvis försäljning som är den konvertering som man vill uppnå.
Konverteringsgrad - CVR - Conversion Rate: Graden av konvertering, mätt i %. Det är bra att ha hög konverteringsgrad. Relaterat begrepp: Konvertering.
Laddningstid: Den tid som det tar att ladda in innehållet på en webbsida. Laddningstiden är en rankingfaktor, åtminstone i den bemärkelsen att en väldigt lång laddningstid helt säkert påverkar webbsidans SEO på ett negativt sätt.
Lokal SEO: Det område inom sökmotoroptimering som behandlar konsten att hamna högt upp i sökmotorns träfflista, när den som söker har en sökintention som är relaterad till en viss geografisk plats/område/land/stad. I praktiken handlar ofta lokal SEO om att optimera för att kunna hittas i sökningar som är relaterade till en viss stad (eller del av en riktigt stor stad). Exempel på sådan sökning: SEO Stockholm.
Martin Ågren: SEO-lärare i Stockholm, och upphovsman till denna webbplats. Driver företaget VerksamhetsVision i Stockholm som erbjuder SEO-kurs i Stockholm och andra SEO-tjänster.
Metabeskrivning - Meta description: Den beskrivning av en webbsida som visas tillsammans med sidans titelelement, i SERP:en. En relevant och välformulerad metabeskrivning är viktigt för konvertering, men det är omdiskuterat huruvida det är viktigt för SEO eller inte. Dock brukar metabeskrivning hanteras inom SEO-området, exempelvis när man använder ett SEO-plugin till ett CMS.
Noindex: Kodsnutt som kan läggas i head-delen av HTML-filen. Denna kodsnutt talar om för sökmotorer att webbsidan ej ska indexeras. Detta kan vara värdefullt om du har en webbsida som du endast vill att vissa personer ska kunna se, men där du samtidigt inte vill att sidan ska kunna sökas fram via sökmotorer. Det kan också handla om en testsida som du inte vill ska vara sökbar, eller en webbsida som du utvecklar för tillfället, som du inte anser är redo att visas för allmänheten än.
Organisk trafik: Trafik till webbplatsen som man inte betalar för med annonskostnader. Däremot kan man behöva betala lön till en SEO-specialist som utför ett arbete inom sökmotoroptimering, så att webbsidan slutligen kan hittas via sökmotorer. Så även om organisk trafik avser obetald trafikgenerering så kan det finnas en indirekt kostnad i form av antingen pengar eller arbetstid.
PageRank: Gammal algoritm som används av Google för att rangordna webbsidor i deras sökresultat baserat på kvaliteten och kvantiteten av länkar som leder till dem. Just denna algoritm har fått mindre betydelse genom åren, medan andra (nyare) algoritmer (för att bedöma inlänkning) har introducerats av Google allteftersom.
Panda: En känd Google-uppdatering.
Penguin: En känd Google-uppdatering.
Quality Raters Guidelines - Riktlinjer för kvalitetsbedömare: De instruktioner som används av Googles mänskliga utvärderare för att bedöma relevansen och kvaliteten hos webbsidor. Syftet är att Google ska levererar korrekta och högkvalitativa resultat till användarna. Dokumentet med riktlinjerna finns online här.
Rank Math: SEO-plugin till Wordpress.
RankBrain: En specifik del av Google-sök-algoritmen. RankBrain är en maskininlärningsalgoritm som hjälper till att tolka sökfrågor.
Ranking: Din webbsidas position i sökmotorernas sökresultat. Man vill ha bra ranking, vilket innebär att man hamnar högt upp i sökresultaten.
Rankingfaktorer: Man brukar anta att Googles algoritm har ca 200 rankingfaktorer, trots att det egentliga antalet ej är offentliggjort. Antalet skulle dock kunna vara mycket högre, med tanke på algoritmens komplexitet. Några av de rankingfaktorer som Google officiellt har bekräftat:
- Teknisk SEO: HTTPS, laddningstid, responsivitet, UX/UI
- On-page SEO: Relevant + kvalitativt innehåll
- Off-page SEO: Backlinks
Search Console, Google (tidigare: Google Webmaster Tools): Värdefullt gratisverktyg som är användbart vid SEO-arbete. Här kan du se analyser och historik för din webbplats. Du kan exempelvis se antal klick, impressions/visningar, CTR-genomsnitt, genomsnittlig position, med mera. Du kan även filtrera på flera olika sätt så att du exempelvis kan se hur en viss sökfråga har presterat historiskt. Länk: Search.Google.com/Search-Console
Search Engine Land: Nyhetssajt som fokuserar på SEO och SEM. Länk: SearchEngineLand.com
Search Engine Land ChatBot: En chattbot som är specialiserad på att svara på frågor angående SEO och digital marknadsföring. Som man hör på namnet så är det kunskapsportalen Search Engine Land som ligger bakom denna chattbot.
SEO - Sökmotoroptimering - Search Engine Optimization: Konsten att optimera en webbsida/webbplats i syfte att hamna så högt upp som möjligt i sökmotorernas sökresultat. SEO brukar delas in i dessa delområden: Teknisk SEO, on-page SEO, off-page SEO.
SEO-konsult: Person som erbjuder konsultation/rådgivning/implementering inom sökmotoroptimering (SEO). Exempel: Jag (Martin Ågren) erbjuder tjänster som SEO-konsult i Stockholm.
SERP - Search Engine Result Page: Den träfflista som du ser när du har gjort en sökning via en sökmotor (exempelvis när du googlat).
Spindla av: Det som sökspindeln gör när den besöker en webbsida och söker igenom sidans innehåll, i syfte att eventuellt lägga till webbsidans innehåll i sökmotorns index. Relaterat begrepp: Sökspindel.
Starter Guide - SEO Starter Guide - Search Engine Optimization (SEO) Starter Guide: En SEO-guide skriven av Google. Här kan du läsa mer om SEO Starter Guide.
Sökbeteendeanalys: Samma sak som en sökordsanalys, men med (eventuellt) större fokus på sökbeteende och sökintentioner. I en sökbeteendeanalys bör man inte bara titta på relevanta sökord och dess trafik etc, utan även kategorisera nyckelorden relaterat till olika typer av sökintentioner.
Sökord - Nyckelord - Key words: Obs: ett "sökord" kan faktiskt bestå av flera ord! Ett "sökord" är det (eller de) ord/orden som skrivs in i sökmotorns sökfält.
Sökordsanalys: En analys av hur många sökningar per månad som görs på de olika sökord/nyckelord som kan tänkas vara relevanta/intressant för en viss webbsida eller webbplats. En sökordsanalys kan göras på många olika sätt, och vilka parametrar som kan anses vara intressant att analysera kan variera från fall till fall och mellan byråer/konsulter. Man kan analysera: trafik (antal sökningar per månad), svårighetsgrad (konkurrens om sökordet), typ av sökintention, lämplig landningssida, etc. Se även det relaterade begreppet Sökbeteendeanalys.
Sökspindel: Den sökrobot som besöker webbsidor i syfte att söka igenom (spindla av) webbsidans innehåll, i syfte att eventuellt lägga till sidans innehåll i sökmotorns index. Relaterat begrepp: Spindla av.
Titelelementet - Titeltaggen - "Metatiteln" - Title element - Title tag: En webbsidas titel, som ligger i head-delen av HTML-filen. Inte att förväxla med H1-titeln. Texten som anges i title tag är viktig ur SEO-synpunkt.
URL: Adressen (till en webbsida) som du ser i webbläsarens adressfält.
VerksamhetsVision i Stockholm: Företag som erbjuder SEO-tjänster i Stockholm.
Wordpress: Ett av de CMS som anses har bäst optimeringsmöjligheter när det gäller SEO.
Yoast SEO: SEO-plugin till Wordpress.